Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Ryż biały Basmati 1 kg VIVIO

Dostępność: tymczasowo niedostępny
Cena: 13,31 zł 13.31
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Vivio
Kod produktu: 157088526

Opis

Ryż biały to najpopularniejszy rodzaj ryżu i zarazem jeden z
podstawowych składników diety ludzi na całym świecie. Jego historia
sięga kilu tysięcy lat p.n.e. i wiązana jest z rejonem Rzeki Perłowej w
Azji. Tam właśnie zaczęła się jego uprawa. Ceniony przede wszystkim za
wysoką wartość odżywczą oraz niezwykłą uniwersalność. Poznaj właściwości
ryżu białego i sprawdź jak prawidłowo go przyrządzić.



Ryż biały i jego rodzaje


Wśród wszystkich dostępnych na rynku odmian ryżu, najbardziej
popularny jest ryż biały. Poszczególne rodzaje wyodrębnia się m.in. ze
względu na długość ziaren. I tak na sklepowych półkach możemy znaleźć
ryż krótkoziarnisty (perłowy, wykorzystywany najczęściej do sushi),
średnioziarnisty (arborio, carnaroli, vialone, loto) oraz długoziarnisty
(jaśminowy i basmati). Innym podziałem jest klasyfikacja ryżu ze
względu na stopień oczyszczenia i przetworzenia ziaren. Tutaj możemy
wyróżnić ryż brązowy, który pozbawiony jest plew i zarodka, ale posiada
ciemną okrywę, ryż biały (pozbawiony plew, zarodka i okrywy) oraz ryż
paraboliczny (wysokooczyszczony, a na dodatek preparowany termicznie, co
sprawia, że ma charakterystyczną żółtą barwę). Ryż basmati zalicza się
do grupy długoziarnistej. Jego ziarna są bardzo długie i iglaste, a po
ugotowaniu jeszcze zwiększają swoje rozmiary, są bardzo delikatne i
puszyste. Zwykły biały ryż jaśminowy ma nieco krótsze i bardziej okrągłe
ziarna. Oba rodzaj różnią się także nieznacznie kalorycznością.
Filiżanka ryżu basmati zawiera około 238 kalorii. Natomiast filiżanka
ryżu jaśminowego 205 kalorii. Odmiana basmati ma także o wiele niższy
indeks glikemiczny (IG 58) od zwykłego białego ryżu (IG 109).


Ryż biały, czy brązowy. Który wybrać?


Ryż brązowy to pełne ziarno ryżu, niepozbawione łuski, zarodka i
bielma. To wpływa na jego brunatny kolor, ale także sprawia, że zawiera
on więcej wartościowych substancji odżywczych. Co prawda ryż brązowy
gotuje się znacznie wolniej od białego i jest twardszy po ugotowaniu,
ale dostarcza naszemu organizmowi więcej białka, tłuszczu, błonnika,
witamin i składników mineralnych. Ma również niższy indeks glikemiczny w
porównaniu do ryżu białego (IG 50). Co więc wybrać? Ryż biały, czy
brązowy? Wszystko zależy od tego do czego chcemy go wykorzystać w swojej
kuchni.


Gdzie kupić ryż basmati i jaka jest jego cena?


Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów zbożowych i
znajdziemy go w każdym sklepie spożywczym i supermarkecie. Dobrej
jakości ryż kosztuje jednak nieco więcej. Nie warto jednak oszczędzać,
gdy zależy nam na wartościowym produkcie. Dobrze jest zaopatrzyć się w
kilka odmian ryżu w internetowym sklepie ze zdrową żywnością. Za
kilogramowe opakowanie ryżu białego basmati zapłacimy niewiele ponad 10
zł.


Przeciwwskazania


Z uwagi na zdolność akumulowania szkodliwych substancji tj. arsen i
rtęć, zaleca się spożywanie ryżu białego basmati przez dzieci do 5 roku
życia oraz kobiety w ciąży w ilościach ograniczonych do jednej porcji
tygodniowo. Wysoki indeks glikemiczny i duża ilość węglowodanów sprawia,
że osoby chore na cukrzycę również powinny zachować ostrożność.
Nadmierne spożycie ryżu może powodować skoki poziomu glukozy we krwi.


Co zawiera ryż biały?


Ryż dostarcza naszemu organizmowi głównie węglowodanów. Zawiera małe
ilości białka (ok. 6,8 g) i znikome ilości tłuszczu. Charakteryzuje się
także wysoką zawartością skrobi. Jej dwa główne składniki – amyloza i
amylopektyny – wpływają na strukturę ryżu po ugotowaniu. Ryż basmati
zawiera zawiera większe ilości amylozy, dzięki czemu jego ziarna nie
sklejają się po ugotowaniu. W białych odmianach ryżu jest zdecydowanie
mniej witamin i składników mineralnych, niż w ziarnach niepozbawionych
łuski. Zarówno biały, jak i brązowy ryż dostarcza naszemu organizmowi
sporych dawek błonnika pokarmowego.


Jakie właściwości ma ryż basmati?


Błonnik pokarmowy zawarty w ryżu pobudza perystaltykę jelit i wpływa
korzystnie na układ pokarmowy. Co więcej, odmiana brązowa zawiera
większe ilości błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, który działa niczym
prebiotyk na mikroflorę jelitową. Ryż biały basmati jest produktem
lekkostrawnym, dlatego też stanowi ważny składnik diety osób cierpiących
na dolegliwości ze strony układu trawiennego tj. biegunki, stany
zapalne. Zdaniem naukowców ryż biały może być także uzupełnieniem
terapii chorób nerek i nadciśnienia tętniczego (z uwagi na małe ilości
sodu). Badania naukowe wskazują na korzystny wpływ spożywania ryżu
białego na poziom cholesterolu we krwi i zapobieganie nowotworom.
Ponadto, włączenie do diety osób chorujących na łuszczycę produktów
ryżowych (ziarna, płatków, wafli, mąki) dało pozytywne efekty w
łagodzeniu objawów łuszczycy.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl